Hypotheek advies

Hypotheek advies om uw zoektocht naar de juiste hypotheek soepel en gemakkelijk te laten verlopen. Dankzij de hulp van onze experts .

Hier vind je advies rondom het afsluiten van een hypotheek voor een kantoorruimte. Wij zorgen dat je op de hoogte bent van markttrends, opties voor hypotheekadvies, de kosten daarvan en verschillende hypotheekvormen. Natuurlijk hebben we voor elk onderdeel ook vergelijkingen klaarstaan zodat je zo snel mogelijk dé perfecte hypotheek vindt.

Hypotheek factoren van invloed anno 2021

Hypotheek-factoren-panden-leegstaand

Panden & Vastgoed – van het centrum naar nieuwe hotspots

De leegstand op de vastgoedmarkt t is sterk gedaald. Dit komt door de economische groei van de afgelopen jaren en het gebruik van kantoor-panden voor andere doeleinden tijdens en kort na de financiële crisis.

Vanwege de stijgende vraag naar kantoor-panden op de twee belangrijkste bedrijfslocaties van het land (Amsterdam Zuidas en Amsterdam Centrum) zijn de huren fors gestegen. Desalniettemin is er weinig beschikbaarheid. 

Om deze reden verhuizen sommige huurders nu liever naar alternatieve kantoorlocaties binnen Amsterdam. Een goed voorbeeld hiervan is CBRE, de internationale vastgoed-adviseur, die vorig jaar haar Amsterdamse kantoor van de Zuidas naar de minder bekende wijk Schinkel verhuisde. Om deze reden lijken andere bedrijven zelfs liever helemaal uit Amsterdam te verhuizen. Bijvoorbeeld lijkt de opkomende stationsbuurt Utrecht Centraal een populair alternatief voor de hoofdstad.

Logistiek – van schuur naar winkel

In verband met de opkomst van e-commerce en relatief stabiele economische omstandigheden is er een sterke vraag naar Nederlands logistiek vastgoed (transformatie van ‘winkel naar schuur’). Vooral de logistieke hotspots van het land nabij de havens en langs de zuidgrens zijn populair. Het aanbod van logistiek vastgoed wordt echter steeds schaarser en de bouwkosten stijgen enorm. De algemene verwachting is dan ook dat de druk op de logistieke markt verder zal toenemen met stijgende huren als gevolg. Er is echter een toenemende publieke bezorgdheid over het ‘boksen’ van het Nederlandse landschap. Daarom roept de Nederlandse overheid op om nieuwe logistieke ontwikkelingen te beperken en te beheersen.

Kleinhandel – klicks of bakstenen?

Door de aanhoudende opkomst van e-commerce veranderen de winkelvastgoedmarkten wereldwijd, en Nederland vormt daarop geen uitzondering. Online winkelen blijft marktaandeel winnen ten koste van fysieke winkels.

Daarom staan kleinhandelaren voor de uitdaging om een succesvolle balans te vinden tussen “klikken en bakstenen”. We verwachten dat de transformatie van verouderde en overtollige winkelruimte de komende jaren op gang zal komen.

Covid-19 effecten

COVID-19 heeft een plotselinge en aanzienlijke impact gehad op alle aspecten van het leven van mensen en werpt een schaduw over de wereldeconomie. Ontwikkelingen in de Nederlandse vastgoedsector als direct gevolg van de pandemie zijn onder meer een toegenomen vraag naar online winkelen ten koste van fysieke winkelbezoeken.

Ook werken we massaal online en is er een focus op ‘verdichting’ van kantoor- en vrijetijds-panden. Als zodanig lijkt het coronavirus enkele van de trends die in dit hoofdstuk worden beschreven te hebben versneld.

Tenslotte zijn de blijvende effecten van de uitbraak op de Nederlandse vastgoedmarkt en op juridische en fiscale ontwikkelingen momenteel onduidelijk en moeilijk te voorspellen. Analisten stellen dat de fundamenten van de Nederlandse vastgoedmarkt sterk blijven en dat de impact van de uitbraak op lange termijn minimaal kan zijn. COVID-19 zal in de nabije toekomst echter ongetwijfeld de manier waarop we leven en werken veranderen.

Hypotheek afsluiten – met of zonder advies?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zonder een adviseur aan de slag te gaan en op eigen houtje een zakelijke hypotheek af te sluiten. Dit heet ‘execution only’ en kan je financiële voordelen opleveren. Echter moet je om zelf een zakelijke hypotheek af te kunnen sluiten goed financieel inzicht en genoeg tijd hebben voor het opzoeken van ingewikkelde termen. Je zult dus niet om veel avonden achter de computer heen komen. Ook is een zakelijke lening vele malen ingewikkelder dan een woonhypotheek.

Voordelen hypotheek adviseur

 • Met een adviseur aan je zijde gaat een hypotheek kiezen en afsluiten een stuk minder tijd kosten.
 • Door zijn expertise en ervaring kan een adviseur je precies vertellen welke hypotheek het beste bij je bedrijf past.
 • De financieel adviseur kan er indirect bovendien voor zorgen dat je niet te veel betaalt en meer kans hebt op goedkeuring van je aanvraag. Bijvoorbeeld maak je meer kans op een lagere rente wanneer je je op de juiste manier voorbereid en de aanvraag met goed onderbouwde argumenten voorzien wordt.

Tenzij een adviseur dus initieel meer geld kost, kan hij op de lange termijn heel veel geld besparen en zichzelf terugverdienen. 

Vergelijk zakelijke hypotheek-adviseurs op op onze pagina met adviseurs.

Hypotheek-vormen

Zakelijke hypotheken hebben een minimale looptijd van 5 jaar, maar meestal is dit tussen de 10 en 20 jaar. Net als bij een woonhypotheek los je ook een zakelijke hypotheek inclusief rente maandelijks af. Je kunt kiezen tussen twee soorten hypotheek: annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Annuïteiten-hypotheek:

zakelijke-hypotheek-vorm
 • Maandelijks bedrag voor aflossing en rente blijft gelijk
 • Netto maandlasten gaan omhoog
 • Betaal in het begin vooral rente, begin pas later met aflossen
 • Geschikt voor starters

Lineaire-hypotheek

Lineaire-hypotheek-bankstel
 • Aflossing steeds hetzelfde
 • Rente daalt, daardoor elke maand andere netto- en bruto maandlast
 • In het begin hoge maandlasten nemen af
 • Maak maximaal gebruik van hypotheekaftrekrente
 • Uiteindelijk voordeliger dan annuïteitenhypotheek, maar pas na 15 jaar
Hypotheek-verstrekkers

Hypotheek-verstrekkers kunnen opgedeeld worden in bancaire en niet-bancaire verleners.
Bancaire verleners zijn zoals de naam al suggereert meestal banken, waarbij niet-bancaire aanbieders andere bedrijven of privébanken kunnen zijn die ook met behulp van alternatieve financieringsmogelijkheden te werk gaan.

Bancaire aanbieders
 • lagere rente
 • strengere eisen
Non-bancaire aanbieders
 • hogere rente
 • ruimere voorwaarden
 • sneller beschikbare financieringen
bancaire-aanbieder-hypotheek

Compare listings

Vergelijken