Woningmarkt recente ontwikkelingen

Nederland speelt een competitieve rol in de wereldeconomie, mede door de gunstige economie, politieke stabiliteit, kwaliteit van infrastructuur en arbeidsmarkt en de strategische ligging als toegangspoort (zowel over zee als door de lucht) naar de andere grote Europese economieën. Als gevolg hiervan wordt de Nederlandse vastgoedmarkt nog steeds beschouwd als een interessante beleggingscategorie en een bruisende sector die voortdurend in ontwikkeling is.

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. De belangrijkste oorzaken van deze stijgende prijzen waren de lage rentetarieven, het groeiende tekort aan woningen (vooral in de grote steden van het land), het tekort aan aantrekkelijke investeringsmogelijkheden en de “stikstofcrisis” (zie hierna). Hierdoor zijn steeds meer woningen onbetaalbaar geworden voor potentiële starters op de woningmarkt.

Nieuwe buitenlandse investeerders, die zowel particulier als institutioneel kapitaal vertegenwoordigen, betraden vorig jaar de Nederlandse woningmarkt. Een goed voorbeeld was het Zweedse Heimstaden, dat in één keer bijna 10.000 woningen verwierf voor een transactieprijs van circa 1,4 miljard euro. Door deze transactie werd Heimstaden de derde grootste investeerder in residentieel vastgoed in Nederland.

Een andere duidelijke trend is de belangstelling van buitenlandse investeerders voor studentenhuisvesting in de belangrijkste universiteitssteden. Ontwikkelaars van woningvastgoed spelen snel in op deze trend door hun focus uit te breiden naar de ontwikkeling van studentenhuisvesting in universiteitssteden als Amsterdam, Utrecht en Groningen.

COVID-19-effecten op de huizenmarkt in West-Europa

Dit hoofdstuk is opgesteld en beschrijft de trends en ontwikkelingen kort voor het uitbreken van COVID-19, dat een plotselinge en aanzienlijke impact heeft gehad op alle aspecten van het leven van mensen en een schaduw werpt over de wereldeconomie. Dit correleert door op de woningmarkt.

Ontwikkelingen in de Nederlandse vastgoedsector als direct gevolg van de pandemie zijn onder meer een toegenomen vraag naar online winkelen ten koste van fysieke winkelbezoeken. Dit gaat van dagelijkse boodschappen tot zelf medicijnen en dergelijke. Ter illustratie:

Online winkelen trends

Massaal telewerken en een focus op ‘verdichting’ van kantoor- en vrijetijdsruimte is ook een duidelijke trend. Als zodanig lijkt het coronavirus enkele van de trends die in dit hoofdstuk over de woningmarkt worden beschreven te hebben versneld, terwijl andere trends nu onder de loep worden genomen.

De blijvende effecten van de uitbraak op de Nederlandse vastgoedmarkt en op juridische en fiscale ontwikkelingen zijn momenteel onduidelijk en moeilijk te voorspellen. Media kan zoveel zeggen. Analisten stellen dat de fundamenten van de Nederlandse vastgoedmarkt sterk blijven en dat de impact van de uitbraak op lange termijn minimaal kan zijn. COVID-19 zal in de nabije toekomst echter ongetwijfeld de manier waarop we leven en werken veranderen.

Word lid van de discussie

Compare listings

Vergelijken